Sinds 2 maart 2012: Huisartsenwachtpost in de regio Genk.
Sinds 2 maart hebben de huisartsen van Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal een samenwerkingsverband opgestart om de inwoners van hun gemeenten voor dringende gezondheidsproblemen tijdens het weekend en de feestdagen te helpen in een vaste huisartsenwachtpost te Genk. Alle huisartsen uit die gemeenten werken mee volgens een afgesproken beurtrol. Ze zullen dus niet langer de wacht houden vanuit hun eigen praktijk.
Hoe werkt een wachtpost ?
Er is steeds een huisarts aanwezig van vrijdagavond 18 uur tot en met maandagochtend 8 uur. Deze wordt geassisteerd door een receptioniste die de patiënten zal inschrijven. Door deze bemanning van de wachtpost zullen er beperkte wachttijden zijn en kunnen de patiënten op een vlotte manier geholpen worden.
Patiënten die te ziek zijn om zich te verplaatsen kunnen op hetzelfde telefoonnummer (089/20.10.90) een huisbezoek aanvragen. De mobiele huisarts beschikt over een wagen met herkenbaar logo, die bemand is met een chauffeur en uitgerust is met GPS technologie. Dit biedt deze huisarts de gelegenheid zich ook tijdens de ritten op de job te concentreren via regelmatig overleg met de wachtpost.
Tijdens de nacht wordt de veiligheid extra gegarandeerd door een professionele nachtwaker. Heeft u een arts nodig na 22 uur: bel eerst naar 089/20.10.90. Urgente medische interventies worden onmiddellijk behandeld voor andere interventies wordt gevraagd om tot de ochtend te wachten.
Met dit initiatief beogen de huisartsen hun dienstverlening tijdens het weekend te optimaliseren. Eerst en vooral wordt de toegankelijkheid verbeterd: de wachtdokter is altijd via hetzelfde telefoonnummer en op hetzelfde adres bereikbaar. Verder staat de professionele inrichting van de wachtpost, waar al het noodzakelijke materiaal voorradig is, borg voor de kwaliteit van verzorging. De aanwezigheid van meerdere huisartsen verzekert een snelle en efficiënte service. De assistentie van geschoold personeel overdag en ’s nachts garandeert de patiënten een bekwame opvang en oog voor veiligheid. Een modern computersysteem zorgt er ook voor dat de huisarts van de patiënt onmiddellijk een verslag krijgt.